dimecres, 17 de desembre del 2014

TEMA 8. LA IMATGE FIXA EN L'ENSENYAMENT: LA FOTOGRAFIA, LA FOTONOVEL·LA I MURALS MULTIMÈDIA

Benvinguts Nens Digitals, 

Ahir, dimarts 16 de desembre, vam tenir la última exposició, que la van fer els nostres companys i ens vam exposar el tema 8, ''La imatge fixa en l'ensenyament: la fotografia, la fotonovel·la i murals multimèdia''. 
Va ser una exposició molt pràctica, però al principi ens van fer una breu introducció i a continuació, van parlar del procés de disseny i les seues fases, que són les següents:

1. Planificació, que consta de fer els grups, repartir el treball i organitzar-se el temps.
2. Recerca i síntesi d'informació, és quan ens encarreguem d'utilitzar diverses fonts per a buscar informació, seleccionar els apartats que anem a incloure i elaborem un esborrany.
3. Disseny i publicació, on elegim en quin format anem a presentar el treball, el disseny que anem a elegir, segons el format que hem triat i finalment, fem una exposició o publiquem el treball en alguna pàgina, com per exemple, slideshare. 
4. Avaluació, aquest és l'últim apartat. On s'avaluarà el treball i s'avaluarà, la creativitat i la informació presentada. I podem fer una autoavaluació, per parelles, grups o els mestres. 

Més tard, ens han explicat ja el tema de la fotografia. Aquesta, és l'element més important d'una fotonovel·la, un pòster o mural, ja que dóna el missatge principal. És a dir, forma el llenguatge audiovisual. La formen dos elements principals, que a partir d'ells es formen les fotografies. Un d'ells és el pla, que és la part de la imatge enquadrada en càmera. Hi ha diferents tipus com :

1. Primeríssim pla: que és quan els detalls omplin tot el quadre. Serveix per a destacar objectes que poden passar desapercebuts i destaca expressions facials. 













2. Primer pla ampli: és el que es centra per dalt del colze i per baix de l'aixella. S'utilitza per als diàlegs. 












3. Pla mitjà: mostra els cossos humans a l'altura del maluc. S'utilitza per a interrelacionar personatges o aquests amb objectes de l'ambient. 


4. Pla tres quarts o americà: talla el quadre pels genolls. El seu ús és similiar al PM.
5. Pla general: predomina el decorat sobre el personatge. Situa al conjunt d'elements que es veuen. 

L'altre element imprescindible és l'angle, és el punt de vista des del qual es registra una escena. És a dir, es refereix a l'angle de la càmera sobre un eix horitzontal. Influeix en la forma de percebre el contingut d'una escena i pot provocar diferents sensacions segons la seua posició. Són:

1. L'angle normal: és la que està a l'altura dels ulls, és el tipus menys objectiu. 

2. L'angle picat: és el de l'escena de dalt cap a baix. La càmera apareix per damunt del personatge i aquest apareix més xicotet. 

3. L'angle contrapicat: és el de l'escena de baix cap a dalt. La càmera apareix per dalt del personatge i aquest apareix més gran.


4. L'angle aberrant: és una escena lateral. On la càmera apareix inclinada lateralment i és molt expressiu. Busca la sorpresa de l'espectador i assenyala el desequilibri d'una situació fora del que és normal. 

Ens han donat uns consells, per a realitzar bé les fotos i que tinguen bona qualitat. Un d'ells són: 
  • Millor fotos fosques a clares, ja que que és millor a l'hora de retocar la foto posar-li brillo que llevar-li.
  • Evitar la nostra ombra (la del fotògraf) a una imatge.
I després, ens han parlat d'aplicacions on podem penjar les nostres fotografies com són:





Van continuar amb la fotonovel·la, que és lo conegut com la unió d'imatges i textos relacionats entre si mitjançant diàlegs o cartells explicatius que informen el lector amb un missatge verbal. Pot resultar molt motivador a l'aula, ja que el tema per a realitzar pot eixir dels interessos mateixa dels xiquets. Per a crear una fotonovel·la, hem de seguir aquests pasos: 
1. Proposta.
2. Anàlisi de la proposta.
3. Recerca d'informació. 
4. Planificació.
5. Desenvolupament.
6. Avaluació.
7. Presentació.

Algunes aplicacions per a realitzar una fotonovel·la són: 



I, finalment, el mural multimèdia, que és el resultat d'un tipus de mural en el qual podem incloure. imatge, text, música i enllaç. Una vegada tenim el mural fet, el podem publicar a qualsevol xarxa social, ja siga facebook, twitter, etc. És un ús d'aprenentatge pels motius següents:

1. S'ensenya a seleccionar, ordenar i estructurar la informació. 
2. Deixa de ser un subjecte passiu, i passa a ser un subjecte actiu.
3. S'ensenya a buscar informació individualment.
4. Aprén que la informació no ve sols donada en forma de text, sinó que també en forma d'imatge, so i vídeos.
5. Obté una noció bàsica de com treballar amb les TIC, en aquest cas amb l'ordinador. 

Alguns programes que podem utilitzar són: Automotivator, glogster edu, etc.

Ens han recomanat els vídeos següents:



I fins ací l'entrada de hui. Fins aviat!

Leonor i Andrea




dijous, 11 de desembre del 2014

Tema 14. La incorporació als escenaris educatius de les PDI

Abans de parlar-vos de la pissarra digital volem destacar la pissarra tradicional com la primera eina de ensenyança revolucionaria a l´any 1800. La pissarra es va convertir en el símbol de l´ensenyament tradicional, pero ara hem donat un pas cap abant i parlem de la pissarra digital interacctiva (PDI) com a segona eina de ensenyament revolucionari, la qual està destinada a convertir-se en referent de les noves aules digitals del segle XXI.

Existeixen diferents denominacions de pissarra, per tant  a continuació anem a classificar-les per a evitar confusions:

1. Pissarra Digital (PD): és la pissarra o pantalla blanca sobre la qual projectem, mitjaçant un videoprojector, els continguts de l´ordinador. 
Els components bàsics d´una PD són: un ordinador, un videoprojector i una pissarra blanca a on projectar.





2. Pissarra Digital Interactiva (PDI): és un sistema tecnològic que permet interactuar amb els continguts en la pròpia pissarra treballant amb les mans, retoladors especials o llapis- punter.


Dins de les PDI podem diferenciar diferents models:
  • La tàctil
  • La portàtil
  • La taula interactiva
  • Tablet monitor
Cal destacar que dins d´aquestos models la millor pissarra digital interactiva que podem recomanar per a tindre en la nostra aula seria, la PDI portàtil però col·locada de forma vertical. Bàsicament perquè l´original s´utilitza de forma horitzontal i no es la millor forma de traballar i més si volem treballar en grans grups. Per tant, de forma vertical es podria treballar millor i al no fer ombra es converteix en la PDI perfecta per als nostres xiquets.



Però com tot les PDI tenen avantatges i inconvenients:

Avantatges:

- Presentacions i lliçons més fàcils i atractives.
- Amplia gama de recursos per treballar tots els aspectes del currículum
- Motivadora per als xiquets  tant per a ensenyar el que saben (motivació intrínseca) com per a aprendre i participar ( motivació extrínseca)
- Facilita la retenció de la informació
- Facilita la inclusió amb xiquets amb N.E.E
- Augmenta la participació dels alumnes
- Les activitats una vegada finalitzades es poden guardar, enviar per e-mail i imprimir.

Inconvenients:

- Altura, sobretot en les aules d´infantil.
- Connexió a internet d´algunes aplicacions pot dificultar-nos el seu ús.
- Lluminositat de la sala pot dificultar la visualització
- Elevat preu


Destaquem alguns recursos que us poden servir:

I per últim volem posar-vos dos vídeos, el primer és un exemple del mal ús de la PDI i el segon un exemple de com fer una assamblea de forma creativa amb aquesta.







TEMA 12. MOBILE LEARNING. MÒBILS, TABLETS, E-BOOKS

Bon dia Nens Digitals, 

Una setmana més estem ací per a compartir informació amb tots vosaltres. Hui hem vist el tema 12 ''Mobile learning. Mòbils, tablets, e-books''.

Les nostres companyes han començat amb el concepte de Mobile Learning, que és ensenyar i aprendre utilitzant dispositius mòbils. Tant tablets, com e-books i mòbils. En conclusió, és un nou tipus d'aprenentatge. 



També, ens han parlat d'altres aprenentatges com ara e-learning, u-learning. I ens han comparat l'e-learning amb el m-learning. 
A continuació, ens han convidat a entrar al món dels dispositius mòbils. En un principi, ens han parlat sobre les tauletes i ens han donat una breu definició del que és una tauleta. Doncs, és un ordinador a mig camí entre un ordinador portàtil i una PDA, en el qual es pot escriure per mitjà d'una pantalla sensible. En segon lloc, ens han parlat sobre uns criteris de selecció per a triar bé la nostra tauleta.

- El primer que hem de tenir en compte és el sistema operatiu. Trobem 3: Android, Windows i iOS. 

- Mida de la pantalla, que ha d'oscil·lar entre les 7 (per a navegar per internet) i 10 polsades (per a crear documents).

- El processador, el requisit mínim que es recomana és un processador de doble nucli amb un Ghz amb una memòria RAM de 1 GB.
- Ranura amb microusb (no tots la tenen).
- Connexió Wi-fi.
- Emmagatzematge, ha de ser entre un 8,16, 32 GB.
- Bateria, ha de durar entre unes 4 i 10 hores, que tinga bona capacitat.
- El pes.
- El preu. 

En tercer lloc, ens han parlat sobre com introduir les tauletes a l'aula, a través d'una bona metodologia i emprant-les en racons i tallers.
Després, ens han parlat sobre els avantatges i desavantatges:

AVANTATGES:

1. Facilitat de maneig.
2. Motivació.
3. Gran capacitat d'emmagatzematge en mida reduïda i pes.

DESAVANTATGES: 

1. Fragilitat.
2. Manca d'infraestructures tècniques.
3. Material insuficient en les aplicacions. 
4. Incompatibilitat de les tauletes. 
5. Creació de documents. 

Una vegada han comentat tot sobre les tauletes, ens han parlat una mica sobre els e-books i els seus avantatges i desavantatges.

AVANTATGES:

1. Poc espai. 
2. No es deterioren.
3. Barats i ràpids de produir.
4. Lliures.
5. Llibreria a un clic. 
6. Edició il·limitada.
7. Ajustable.

DESAVANTATGES:

1. No són independents. 
2. No necessiten d'un lector electrònic.
3. Numeració de pàgines variada.
4. Requereixen d'un aprenentatge inicial.
5. Requereixen d'un aprenentatge inicial.
6. Cansen més la vista.
7. No tenen olor i es perd el tacte del paper.
8. Pirateria. 

Una vegada acabada la breu introducció als e-books, han passat al dispositiu mòbil. Que ens han mostrat alguns avantatges i desavantatges també.
Alguns d'ells són: ampli volum d'informació, informació actualitzada, flexibilitza la informació, autonomia de l'estudiant... I precisa d'unes mínimes competències tecnològiques, aprenentatge autònom de l'alumnat...

Acabant quasi, ens han parlat sobre el que són les aplicacions, que són xicotets programes informàtics per a dispositius mòbils. Segons el tipus de sistema que tinga als nostres dispositius, contarem amb la AppStore per a iOS i Google Play per a Android.


I ens han donat unes pautes per a triar una aplicació:

1. Usabilitat.
2. Disseny.
3. Valor del contingut.
4. Comentaris.
5. Permís d'accés.

Per a acabar, ens han parlat d'unes aplicacions educatives  com són:














També, ens han recomanat uns vídeos, entre els quals destaquem aquest:


Leonor i Andrea. 



dijous, 4 de desembre del 2014

Tema 11: Utilització educativa del so. Els podscast, la música i la ràdio.

En primer lloc hem de saber què són les podscasts.

El podcast es un mode de difusió de continguts multimèdia mitjançant  subscripció, és a dir, una nova via de publicació de continguts en àudio o vídeo, als quals accedim a través d´una subscripció a una font o canal d´informació.  Una altra definició més senzilla seria dir que és un arxiu  distribuït mitjançant un sitema RSS o per subscripció, on el contingut  pot ser molt divers ( so, vídeo, programes de radio...)
Dins de les Podcasts podem destacar iTunes i Juice:

iTunes: és un reproductor de mitjans i botiga de continguts multimèdia exclusiu de Apple amb el qual pots gestionar tots els dispositius d´aquesta marca ( iphone, ipad...) . Dins de iTunes pots comprar nous arxius com per exemple música, revistes, llibres, etc.





Juice:és un client de podcasting per descarregar i organitzar material d´àudio des de diverses fonts online. És lliure, està en més de 15 idiomes, està adaptat per a discapacitats visuals 
i funciona no més per a windows.





En el apartat música a internet, destaquem tres: 

1. Spotify: és una aplicació empleada per a la reproducció de música vía streaming  en mòbils, tablets y ordinadors. Te dos versions, una gratuita amb publicitat i l´altra de pagament sense publicitat (versió premium)




2.Soundcloud: és una plataforma de distribució d´àudio en línia on els usuaris poden col·laborar, proporcionar i distribuir els seus projectes musicals. 
Al contrari de spotify, en soundcloud 
els usuaris poden fer comentaris i això la fa més participativa.



3. Audacity: és l´editor d´àudio difós en GNU/LINUX. Amb aquest editor pots gravar a temps real i editar arxius en mp3. A més pots convertir arxius en qualsevol format.


Per últim, cal destacar la ràdio. Hem de distinguir entre dos tipus, digital i internet. En aquest cas destaquem 3 ràdios on-line.

1. Ràdio disney:perteneix a The Walt Disney Company i els continguts què podem trobar són destinats a xiquets i adolescents.


2. Ràdio Solidaria Amiga: és una ràdio escolar feta per els alumnes de primaria del col·legi públic "El murtal" situat a la cala de Benidorm.  

3. Baby ràdio: dirigida a xiquets de 0 a 6 anys, on podem trobar tota mena de contes, música i espectables musicals.


Per últim les nostres companyes ens han recomanat aquestes webs:
I  la següent lectura:

BON NADAL NENS DIGITALS!!!!

Us desitgem feliç nadal!!

Hui a classe hem treballat amb editors on-line de fotos, que en un futur podrem treballar amb els nostres nens. De tots els que hem vist, nosaltres hem triat els següents:



I així és com han quedat les nostres fotos :





dilluns, 1 de desembre del 2014

Tema 17. El programari lliure aplicat a l'educació. Les polítiques del programari lliure. LliureX.

Bon dia Nens Digitals,

ja som ací una vegada més per a compartir amb tots vosaltres l'exposició de les nostres companyes del passat dijous. El tema de l'exposició va ser el 17 : ''El programari lliure aplicat a l'educació. Les polítiques del programari lliure. LliureX''. 

Ens van fer una breu introducció sobre el que anaven a parlar i a continuació, van començar per explicar-nos el que era el software lliure, que és un software que respecta la llibertat dels usuaris i de la comunitat. A més, els usuaris controlen el programa i el que fan amb aquest, ja que tenen la llibertat d'executar, treballar i modificar. 

Els programaris tenen uns avantatges i uns inconvenients: 

AVANTATGES:



- ESTALVIS de gran quantitat de DINERS.
- Tendeix a ser molt EFICIENT.
- Tendeix a ser molt DIVERS.




DESAVANTATGES:



- La corba d'aprenentatge és major.
- El programari lliure NO TÉ GARANTIA provinent de l'autor.
- Es necessita DEDICAR RECURSOS a la preparació d'ERRATES.







Ens van parlar sobre Richard Stallman, que és un programador d'Estats Units que va crear un sistema operatiu similar a Unix. Aquest sistema operatiu, s'anomena GNU i és un sistema lliure que es pot modificar, compartir i distribuïr lliurement. 










A més, ens van parlar dels sistemes operatius lliures a l'àmbit escolar, ens van anomenar molts, però el més destacat va ser LliureX.


LliureX és un sistema operatiu com windows, apple, però aquest és un software lliure i està creat per la Generalitat Valenciana. També, és una innovació tecnològica, gratuït, independent de proveedor, s'adapta al softaware.

Per a finalitzar, ens han recomanat uns vídeos que són els següents:


 ''El software libre'' de las TIC en un                                                                                  CLIC


 El Software Libre y la Educación

 Qué es el Software Libre según Richard                                                                                                 Stallman


I fins ací la nostra entrada de hui, esperem que us servisca de molt aquesta informació.


Leonor i Andrea.





dimarts, 25 de novembre del 2014

La informàtica i els multimèdia: la seua utilització en educació infantil

En primer lloc, hem de saber què són les multimèdia:

Multimedia és un concepte no consensuat el qual permaneix obert i està constantment en evolució. Actualment, abasta tant l´accepció referida al hardware com la relativa al software, per tant, dir que els multimèdia suposen la utilització de múltiples mitjans de presentació de la informació.

Els tipus de multimèdia són:



Es a dir, podem trobar els que anomenem " de mercat" i "els propis". Els de mercat són els multimèdia que podem trobar ja creats i els de tipologia pròpia que són els que nosatres mateixos creem.



Exemples de mercat:














Exemple de Pròpia:  aquest conte ho han fet les nostres companyes amb la pàgina STORYBIRD.COM


http://storybird.com/books/el-petit-hermes-2/?token=c9pyf22sew

Per tant les fases per a la producció dels multimèdia són

  • DISSENY
  • PRODUCCIÓ
  • POSTPRODUCCIÓ
  • AVALUACIÓ
  • FINAL
Per altra banda :



Sent els principis didàctics per a la sea producció els següents:

Senzillesa            Format del text i gràfics            Color
Flexibilitat          Animacions i so                         
 Nucli semàntic de l´espai textual i visual

Però com utilitzem els multimèdia a l´aula?
Abans d´utililitzar-ho, és importat: 
  • Controlar totes les variables que formen part de l´acció educativa
  • Conèixer i concretar les claus organitzatives, fotmatives i metodològiques
  • Com podem integrar l ´ordinador i els multimèdia?
  • Quins objectius perseguim i quins continguts volem treballar?

Hi han 3 nivells que ha de tindre en compte el mestre:

FORMATIU:
  • Grups reduïts
  • Visió de tots els ordinadors
  • Endolls o cables fóra de l´abast dels xiquets
  • Teclats i ratolins en el centre

ORGANITZATIU
  • Treball cooperatiu
  • Primers conceptes generals
  • Tindre activitats pensades
  • Creativitat

METODOLÒGIC:
  • Professor familiaritzat amb el software
  • Estar informat del sector de la informàtica
  • Explorar nous programes educatius
I per últim destacar els criteris de selecció de material informàtic:










I aquestes són les pàgines qué ens han recomanat:


Entrevista a una professora:

http://youtu.be/LluCwdinMeA 


                                                                    Storybird:

                                                                  
                                             Pàgina facebook "maestras jardineras":
                                                                               
                            


                                               Pàgina facebook ""educació i les TIC":



                                                                 Web "Pelayo y su pandilla":





                    "Fonaments i usos de la tecnología audiovisual digital":